Previous Frame Next Frame
 • Bespaar op energiekosten!

Zijn zonnepanelen nog rendabel?
Waarom zonnepanelen plaatsen?

 1. Milieuvriendelijk
  Zonnepanelen (PV-installaties) zetten zonlicht om in elektriciteit. De zon is gratis. Het is dan ook een zuivere vorm van alternatieve energie.
 2. Rendabel
  Alle ontwikkelingen van de laatste 5 jaar werken in de goede richting voor een PV-installatie:
  1. De zonnepanelen zijn tot 50% goedkoper geworden en worden alsmaar efficiënter
  2. De elektriciteitsprijs inclusief netkosten, heffingen en taksen zijn 30% duurder geworden

Waar moet u op letten bij de plaatsing van zonnepanelen?

 1. Leg niet meer zonnepanelen dan nodig
  Bekijk eerst uw huidig verbruik en denk na hoe dat verbruik nog kan evolueren. Zo kan het zijn dat uw verbruik nog gaat stijgen (laadpaal voor elektrische wagens, overstappen van aardgasverwarming naar warmtepomp) of verminderen (led-verlichting, efficiëntere huishoudtoestellen of machines)
 2. Twee klassen
  Momenteel geeft een kleine installatie (tot 10kWp) het beste rendement omdat de meter dan terugdraait. Een terugdraaiende meter werkt als een batterij: als je meer produceert dan je op dat moment verbruikt draait de meter terug; als je meer verbruikt, neem je gewoon stroom af van het net. 
  Bij een grotere installatie zal alle geproduceerde stroom die niet onmiddellijk verbruikt wordt, geïnjecteerd worden op het net. Je krijgt daar dan wel een vergoeding voor maar die is veel lager dan de aankoopprijs.
 3. Twee soorten omvormers
  Bij een PV-installatie wordt gelijkstroom opgewekt die via een omvormer omgezet wordt naar wisselstroom.
  Men heeft systemen waarbij één omvormer gebruikt wordt voor een aantal zonnepanelen. Dit werkt prima maar zeker als niet alle panelen op dezelfde manier zonlicht kunnen opvangen (bvb door schaduw van bomen of een schouw) treden er grote spanningsverschillen op tussen de panelen en moet de omvormer "hard" werken. Dit heeft gevolgen voor de levensduur van de omvormer. Daarom wordt vaak het systeem toegepast waarbij elk paneel zijn eigen omvormer heeft. Het is iets duurder maar levert een hoger rendement en gaat langer mee.

Heeft u plannen om zonnepanelen te plaatsen, neem dan snel contact op.