Previous Frame Next Frame
  • Bespaar op energiekosten!

Thuisbatterijen
Een thuisbatterij verhoogt het rendement van uw zonnepanelen

De terugdraaiende meter is niet meer en dat schept een probleem voor veel gezinnen. Zonnepanelen produceren, zeker in de zomer, vaak veel meer elektriciteit dan nodig voor de woning. Die overtollige elektriciteit wordt dan "geïnjecteerd" in het net en meestal vergoed door de elektriciteitsleverancier tegen een lage vergoeding. Door een batterij te plaatsen kan die overtollige elektriciteit opgeslagen worden. Als dan later op de dag de zonnepanelen te weinig stroom leveren om het verbruik te dekken, wordt de batterij aangesproken en hoeft men dus geen of minder dure elektriciteit van het net af te nemen. De batterij is dus een effectieve manier om het zogenaamde "eigenverbruik" te verhogen. En hoe hoger het eigen verbruik, hoe hoger het rendement van zonnepanelen.

Is een batterij economisch rendabel?

Dat hangt af van een aantal factoren. De batterij moet voldoende groot zijn want hoe groter de batterij, hoe lager de kost per kWh opslag en hoe langer de levensduur. Daarnaast is een grote batterij ook beter in staat om de meerproductie van de zonnepanelen op te slaan. Dat is nodig omdat zonnepanelen vaak heel veel produceren op een tijdstip dat de vraag niet zo groot is. (tenzij de airco aanstaat of de auto aan de laadpaal hangt. Daarnaast is ook de intelligentie van de batterij (de sturing) van groot belang om een goed rendement te bekomen. Een goede sturing houdt rekening met de productie van de zonnepanelen en het momentaan verbruik in de woning. Maar het kan nog beter. Sommige systemen houden ook rekening met de weersvoorspelling (uren zon) en op termijn ook met de elektriciteitsprijs. Inderdaad, op termijn zal de klant ook kunnen kiezen voor energiecontracten waarbij de prijs varieert naargelang het tijdstip waarop de stroom wordt afgenomen.

Hoe kan een batterij helpen bij de invoering van het capaciteitstarief in 2022?

Vanaf 2022 zal de kost voor elektriciteit voor een groot stuk bepaald worden door het piekvermogen dat men afneemt en minder door het verbruik. De consument zal er dus alle belang bij hebben om die pieken zo laag mogelijk te houden.Zonnepanelen kunnen hier bij helpen op momenten dat er wordt geproduceerd want dan moet er minder vermogen gevraagd worden van het net. Zonnepanelen helpen dus vooral overdag. Als de zon weg is, dan kan echter ook de batterij die rol overnemen en "bijspringen" om die pieken af te vlakken. Ook hier is de sturing, de intelligentie van de batterij, belangrijk.

Financiële hulp vanuit Vlaanderen

De recentelijk aangepaste subsidieregeling maakt het nog aantrekkelijker voor consumenten om in een thuisbatterij te investeren. Voor meer info klik hier.
Let op: de subsidieregeling wordt elk jaar afgebouwd dus lang wachten is wellicht geen goed idee.