Previous Frame Next Frame
  • Bespaar op energiekosten!

Kempense technologie in eerste slimme zonneboiler ter wereld
De eerste slimme zonneboiler ter wereld is een feit. Hij heet Nsolmax en zijn baanbrekende technologie is aangepast aan ons noordelijke klimaat. Op 10 en 11 mei wordt hij bij Aetec in Gierle gelanceerd.
Aan de wieg van de Nsolmax staan één Kempense en twee Brugse pioniers in zonne- energie: Bart Aerts van Gierle en  Patrick Naeyaert en Frank De Lannoit van Brugge. Patrick Naeyeaert ontwikkelde de zonneboiler, Bart Aerts zorgde voor de juiste heat pipes (CIS technologie) en leegloopcollector. De nieuwe zonneboiler zal in de Kempen verdeeld worden door Aetec, in Brugge door Nsolar en Ekr8.
De slimme zonneboiler is aangepast aan ons noordelijke klimaat en maakt komaf met klassieke zonneboilernadelen. Bart Aerts: “Er is geen risico op oververhitting, dankzij een leegloopsysteem. Bijverwarmen hoeft niet, want de heat pipes maximaliseren het rendement. Je hebt altijd een voorraad energie om uit te putten. Het vervuilende glycol wordt vervangen door water. Bovendien is het prijskaartje interessant, want de Nsolmax heeft lage productiekosten. Je hoeft ook niets te veranderen aan je verwarming om de zonneboiler te installeren. Je ent het toestel gewoon op je bestaande systeem.”
De drie pioniers speurden eerst de markt af naar een efficiënter, milieuvriendelijk alternatief voor ons klimaat. Vruchteloos. Dus gingen ze zelf aan de slag. De revolutionaire zonneboilertechnologie is ondertussen getest en wettelijk gekeurd. Het toestel is dus klaar voor distributie.
Hernieuwbare energie

In totaal zou er 300 tot 400 miljard euro geïnvesteerd moeten worden in de periode tot 2050 om over te schakelen naar hernieuwbare elektriciteit, warmte en transportsystemen. Maar tegelijk zou de transitie naar hernieuwbare energie ons land 20 000 tot 60 000 nieuwe banen opleveren én heel wat geld besparen, dat anders zou wegvloeien naar de invoer van fossiele brandstoffen of het betalen van schade opgelopen door klimaatopwarming. “We hebben een nieuw raamwerk nodig om over onze energiesystemen na te denken”, klinkt het bij de onderzoekers.


.....

Belgische bouwers willen niet investeren in hernieuwbare energie

Wie in ons land een nieuwe woning, school of kantoor wil bouwen, moet sinds begin dit jaar verplicht investeren in hernieuwbare energie door in een zonneboiler, een warmtepomp of fotovoltaïsche panelen te voorzien. Die maatregel kan op weinig enthousiasme rekenen, zo blijkt uit een enquête die het studiebureau iVox uitvoerde in opdracht van Woningen Blavier.


....

comments powered by Disqus